Chováte prasátko?

Není to ještě tak dávno, co bývalo běžnou praxí, chovat si u rodinného domku na vesnici vlastního čuníka. Praseti se dávaly nejrůznější zbytky a jednou za rok se pozval řezník a udělala se zabíjačka. Tato tradice pomalu ustupovala, protože obchodní řetězce jsou zásobené od podlahy až po strop všemi potřebnými potravinami. Jenže v poslední době vše zdražuje a tak je zcela možné, že lidé na vesnicích opět začnou o chovu domácích zvířat vážně uvažovat. Nejen slepice a králíci, ale větší zvířata, třeba prasata.

prasata

Jedna z věcí, kterou budete řešit, až vaše prasátko doroste do příslušné váhy a bude zralé na porážku, kde a jak maso zpracovat. Je pravděpodobné, že zabíjačku nezvládnete sami, ale pozvete si zkušeného řezníka a ten bude mít s sebou i řadu nádob, které vám na dobu zabíjačky půjčí. Jde totiž o to, že maso musíte mít v přepravkách, které vám zaručí hygienickou čistotu. Kvalitní přepravky na maso, ať plastové nebo nerezové, vám může nabídnout firma Schoellerallibert. Jsou specialisty na přepravky nejen na maso, ale na veškeré potraviny. Přepravky mají vysokou nosnost, jsou stohovatelné a snadno omyvatelné. Přepravky na maso uvítají nejen řezníci, ale i velká jatka a řeznictví, která denně zpracovávají stovky kilogramů masa. Je potřeba převážet maso z jatek na zpracování do řeznictví a denně putuje spousta přepravek od jednoho k druhému a zase zpět. Mezitím se musí přepravky umýt a to co nejrychleji a tím co nejefektivněji, což plastové i nerezové přepravky bez výjimek splňují.

zabíjačka

Chovat vlastní prase je jistě náročné na čas, protože musíte denně krmit a starat se, ale práce se vám vrátí v pocitu, že jste si vychovali vlastního čuníka a víte, čím jste ho krmili a že máte v podstatě biomaso. A to je v dnešní době k nezaplacení. Máte-li prostory, chlívek a čas, není důvod proč si vlastní prasátko neodchovat.

Není to ještě tak dávno, co bývalo běžnou praxí, chovat si u rodinného domku na vesnici vlastního čuníka. Praseti se…